پرسش: حکم تخلیه مورد اجاره صادر شده و محکوم له با ودیعه حق کسب و پیشه و اجرای رأی، ملک را تصرف کرده است. ولی محکوم عیله برای وصول حق کسب و پیشه مراجعه نمی کند تا حین دریافت اداره دارایی مالیات آن را وصول کند و این امر برای محکوم له که قصد اخذ پروانه کسب دارد مشکلاتی ایجاد کرده است. زیرا دارایی صدور مفاصا حساب را موکول به پرداخت مالیات حق کسب و پیشه کرده است. آیا در این موقعیت دادگاه می تواند بدون مراجعه محکوم علیه برای وصول سرقفلی رأسا مالیات آن را به تشخیص وزارت دارایی کسر کند و در صندوق دارایی واریز کند یا خیر؟
نظریه
دادگاه نمی تواند از وجه ایداعی بابت سرقفلی مالیات آن را به درخواست مالک و برای رفع مشکل او کسر کند، زیرا اولا دادگاه مسئول وصول مالیات نیست.
ثانیا: سرقفلی حق مستأجر است لاغیر و تکلیف او توسط دادگاه به دریافت سرقفلی جهت پرداخت مالیات مجوز ندارد.
ثالثا: موضوع گرفتن جواز توسط مالک و پرداخت مالیات از لحوق رأی صادره و اجرای آن نیست تا مداخله دادگاه لازم باشد. بنابراین در موضوع پیشِ رو دادگاه اقدامی نمی کند. در نهایت مالک می تواند شخصا با پرداخت مالیات و سایر حقوق دولتی نسبت به رفع مشکل خود اقدام کند و سپس از طریق تقدیم دادخواست و اقامه دعوی وجه پرداختی را که فی الواقع به عهده طرف بوده استرداد کند.